Jeg flytter…hjem!

Etter å ha vært helt ute i skyen noen år, er nå deler av tjenestene mine på vei hjem igjen. Denne bloggen kjører nå på min nye hjemme-server.

Serveren er en Intel NUC, med Intel Core i5-8259U, 2.30 Ghz, med 16 GB minne. Opprinnelig ble den innkjøpt for å kjøre Home Assistant, hjemme-automatiseringen min.

Ved siden av NUCen sto det imidlertid en veldig aldrende Bubba Two – en Debian-basert NAS, med to disker a 2 TB i speil. Dette var en PowerPC-basert boks, seriøst under-specet, og et mareritt å bruke, ytelsesmessig.

Et disk-kabinett og 2*6TB NAS-disk senere ble Bubba Two’en pensjonert, og Intel NUCen kunne tjenestegjøre som NAS.

Serveren kjører en rimelig stock Ubuntu. NAS-diskene ble satt opp med ZFS med zfs-speiling. Jeg er glad i fleksibilitet, og zfs er jeg blitt glad i. zfs har også en god del støtte for sånne ting som å sette Samba-shareing som properties på filsystemet. Dette syntes jeg hørtes ganske greit ut. Etter å ha basket med ACL-støtte og Samba-oppsett i noen dager, ble jeg enig med Internett: Det er like greit å la Samba håndtere det selv!

Men fortsatt hadde serveren alt for lite å gjøre, så jeg måtte finne på noen prosjekter.

Det aller meste av den andre funksjonaliteten kjører jeg i docker-containers. Dette gir en rimelig grad av separasjon, samt at jeg hadde nytte av trening i bruk av docker i jobb-sammenheng.

På boksen kjører etterhvert Nextcloud-instansen min (som jeg migrerte hjem), Home Assistant med ymse tillegg, en plex-server for moro skyld, samt denne blogen.

Så, hva gir dette meg:

– Oppgradering er blitt en lek. En zfs-snapshot av volumer før man starter, bygg ny container basert på oppdatert image fra dockerhub, og dermed var det gjort! Dette fordrer selvsagt at kvaliteten på imagene er sånn noenlunde, men så lenge man har zfs-snapshot av dataene gir dette rimelig risikofrie oppgraderinger av komponentene.

NAS-biten, Samba, har jeg valgt å foreløbig kjøre på selve jernet.

Så, dette var en liten status-oppgradering på hjemme-server på moderne vis. Noen gode ideer til prosjekter? Serveren har fortsatt både ledig disk, CPU og minne 🙂

Og du, forresten – lei av lokketilbud på strømavtaler? Bytt til Tibber, da vel! No Bullshit spotpris-avtale, og en leverandør som fokuserer på å hjelpe deg å bruke strøm riktig istedenfor å selge deg dyr strøm!

https://invite.tibber.com/d8cf32e4

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.