Mitt første og eneste blogg-innlegg om Covid-vaksinene.

Jeg er frustrert, for tiden. Jeg bor i Bergen, og her har vi høyere smittetall enn jeg liker. Samtidig ser jeg at antallet 1.doser satt går ulidelig treigt. Så dette innlegget mitt er ment som et hjelpemiddel for folk som sitter litt på gjerdet, og kanskje vil vente å se.

Hva vil du vente og se etter?

Det er lett å ta en utsettende avgjørelse. Det haster ikke idag, kanskje vet jeg mer i morgen?

I dette tilfellet gjør du nok ikke det. Vi vet allerede rimelig mye. Vi vet at det finnes bivirkninger av vaksinene, noen av dem alvorlige. Men det vi også vet, er at det finnes virkninger av sykdommen, mange av dem alvorlige, og mange av dem akkurat de samme som av vaksinene. Hjerteposebetennelse? Ikke veldig uvanlig å få det, og virusinfeksjon står for ca 80% av tilfellene. Også Covid kan trigge det, og langt hyppigere enn vaksinene gjør.

Men hva med langtidsvirkninger?

Langtidsvirkninger etter vaksiner er svært sjeldne, og man regner det som usannsynlig i de vaksinene vi bruker i Norge, basert på mRNA-teknologien. Dette fordi mRNA-teknologien er ekstremt målrettet, og inneholder bare akkurat nok til at kroppen kan produsere sine egne biter av viruset, piggproteinene, som den i sin tur kan lage vaksiner mot. Jeg er ingen ekspert, men jeg velger faktisk å tro på ekspertene, her. Hvilket valg har jeg? Det er ekspertene, eller det er alle som spiller på frykten din. Dem er det mange av, og ikke la deg skremme bort fra å ta gode valg.

Men kan jeg ikke bare isolere meg?

Ekspertene er nå for tiden enige om at du har to valg: Du kan ta vaksine, eller du kan få Covid-sykdom. Det er mulig å få begge, men med en vaksine blir du sannsynligvis mye mindre syk. Dette har vi ganske gode data på etterhvert. Så du kan velge å isolere deg, men før eller siden blir du eksponert for viruset. Med mindre du har tenkt til å ha flere ulidelig kjedelige år. Og her kommer vi tilbake til: Hvor mye er disse årene verdt for deg? Vil du kaste bort år av livet ditt på å være redd for å få et virus? Det vil iallefall ikke jeg (note: enn så lenge du ikke er vaksinert, må jeg selvsagt fortsatt være forsiktig)

Men folk dør jo av/etter vaksinene?

Ja. Mest etter, men også av. Vi ville løyet om vi ikke anerkjente det.

Men risikoen for å dø er tilstede. Hver eneste dag jeg går over veien kan en galning komme kjørende og meie meg ned. Dette er en risiko jeg aksepterer, fordi vi kjenner til den, og den har alltid vært der. Det er lett å frykte det som er nytt og ukjent.

Så, hva gjør vi?

Jo, vi støtter på eksperter og statistikk. Med mindre du tror på at det finnes mange der ute som vil deg vondt, er det det som er det fornuftige å gjøre. Hvis vi ikke klarer å tolke statistikken selv, må vi finne noen vi stoler på som forklarer dette på et språk vi skjønner. Vi er heldige her i landet, for vi fikk Espen Nakstad, som hverken underdriver eller overdriver men forklarer det akkurat slik det er – og han vet sannsynligvis bedre enn både deg og meg, så jeg velger å stole på ham. Og ja, det er et valg jeg gjør. Når du ikke vet selv, må du finne noen du stoler på til å forklare det.

Eksperter og statistikk sier at alvorlige bivirkninger er svært sjeldne. Det er vel satt en milliard, kanskje mer, vaksinedoser, og at de absolutte tallene blir tusenvis, det må vi faktisk forvente. Tusenvis er forsvinnende få når vi snakker om en milliard. Jeg har sett folk slenger rundt seg tall som «900.000 døde i USA», «20000 døde i Europa», og det er nok til å skremme vannet av de fleste. Men de aller fleste av de dødsfallene er *helt* normale dødsfall, men de blir likevel registrert som «mulig koronarelatert dødsfall», fordi man må faktisk undersøke det for å lære. Vi har aldri fulgt med på en vaksineutvikling så tett som vi har gjort nå, og jeg er slett ikke sikker på om det er sundt for oss. De færreste av oss leser pakningsvedlegget på paraceten vi slenger i oss. Den har alvorlige bivirkninger, den også.

Blodpropp? Ja visst. Men folk får blodpropper daglig, noen ganger finner man årsaken, andre ganger ikke. Og får man tilfeldigvis blodpropp etter man har tatt en koronavaksine, ja da ender du i statistikken over mulige bivirkninger, slik at vi har mulighet til å finne ut av om det er 1 av 100000 som får blodpropp (tall tatt ut av luften, men det er sånne størrelser vi snakker om), eller om det ikke er noen sammenheng overhodet.

For å finne ut dette, er vi nødt til å registrere mulige bivirkninger, og disse tallene er helt åpne. Det er ingen gigantisk coverup av mennesker som dør eller blir alvorlig syke.

Konklusjon?

Den har jeg egenlig ikke, ikke din. Min konklusjon var å ta denne vaksinen, røft regnet basert på ovennevnte tankegang. Jeg har hatt noen vekttall statistikk, og jeg skjønner at selv om jeg er relativt ung, er sjansen min for å dø eller få seriøse skader av Covid skremmende stor, i forhold til de ovenstånde små sjansene for alvorlige bivirkninger. Og nei. Jeg kan ikke velge å ikke få Covid, det ville jeg mest sannsynlig fått uansett. Nå har jeg valgt å vaksinere meg. Å ikke gjøre et valg er ikke mulig, her. Du har to valg: Covid eller vaksinen.

Helt til slutt

Dette nettstedet kjører jeg selv, helt uten reklame og inntekter. Hvis du føler at dette traff, og du vil støtte noen, støtt gjerne heller Leger uten grenser, Redd Barna eller en annen organsiasjon som du stoler på som hjelper til i kampen mot Covid.

Men se gjerne på Tibber – om jeg kan verve deg som strømkunde der, får både du og jeg 500 kroner å bruke i Tibber-butikken. Det går til moro-budsjettet mitt. Sjansen for at du sparer penger på det, er temmelig god hvis du er sånn som meg som ikke gidder bytte strømleverandør hele tiden. Doner det gjerne til noen som trenger det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.